Sivas’ın unutulan değeri, pek çoğumuzun bırakın hakkında detaylı bilgiye sahip olmayı, adını bile duymadığı, tarihe ışık tutan antik kentlerden biri : Sarissa.
MÖ 1500 ve 1400’lü yıllarda, önemli bir yerleşim merkezi olan ve Hitit krallarının: Başkent Boğazköy’den gelerek, yazlık çalışmalarını yürüttükleri “Sarissa Yerleşimi” Anadolu’da tablet buluntusu veren beşinci merkez.
Tarihin en büyük dördüncü imparatorluğunu kuran Hitit ulusunun, en büyük dini merkezlerinden biri olan bu antik kent; Altınyayla İlçesi, Başören köyünde, Ak kuzulu mezrasında bulunmaktadır. (Sivas il merkezine, yaklaşık 60 km. uzaklıkta )
Sarissa şehri: 1650 metre yüksekliktedir. 1950 adımlık sur kalıntısı ile, önemli bir yerleşim yeridir. Şehre giriş: sur üzerinde bulunan 4 kapıdan sağlanır.
Kazılarda ele geçen 52 tabletin bir kısmı sağlam durumdadır. Bayram şenliklerinin anlatıldığı bir tablet metininde ise : “Kupit dağında şenlikler yapıldığı anlatılmakta” bu da o dönem coğrafyası hakkında bilgi vermesi açısından önem taşımaktadır.
Bulunan diğer tabletlerde, “Sarissa”nın Fırtına Tanrısı’ndan çokça bahsedilmektedir. Tarihte ilk antlaşma olarak bilinen ve dönemin iki süper gücü olan Mısırlılar ile Hititler arasında olan “Kadeş Antlaşması’nda, şahit tutulan Fırtına Tanrısı’nın Sarissa’nın tanrısı olduğu ortaya çıkmıştır. Anlaşmaya uyulmadığı takdirde “Fırtına Tanrısı” nın gazabına uğranılacağı sanılmaktadır.
1992 yılında, Almanya’nın Marburg Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Andreas Müler Karpa Başkanlığında; Sivas Müzesi Müdürlüğü adına kazı çalışmaları başlatılmış, bu kazılarda günümüze kadar bilinen en büyük Hitit Tapınaklarından biri, kralın sarayı ve şehrin güney-kuzeybatı sur kapıları ortaya çıkarılmıştır. Bu tapınak Boğazköy dışında Hitit imparatorluk çağına ait Anadolu’daki tek (MÖ.1460-1190) tapınaktır.
Sarissa Hitit Bey’inin her ay tapınağa “bira” armağan ettiği yazılı tabletten ve diğer bulgulardan Ön Asya’nın en büyük bira imalathanesinin burada bulunduğu anlaşılmaktadır.
KRAL GÖLÜ: SUPPİTASSU
Hitit tarihindeki bir diğer önemli buluntu , Antik Sarissa kenti yakınlarındaki Suppitassu gölüdür. 1900 metre rakımda bulunan antik gölün, şehrin su ihtiyacını karşılamak için yapıldığı ve her ilkbaharda büyük kralın “Hattuşaş”tan gelip burada ibadet ettiği gün yüzüne çıkarılmıştır. Bu göl aynı zamanda tarihte bilinen ilk ve tek Hitit gölü olarak kayıtlara geçmiştir.
Sivas Postası, Fevzi Bilen, Memleket Sivas Gazetesi, wowturkey ve Sivas Facebook gruplarından alıntı