Sivas Ulu Camii

Sivas’ımızın merkezinde bulunan Ulu Camii, Anadolu’nun en eski camilerinden biridir. Mimarisi ile Anadolu’nun birçok camiine örnek olmuş önemli bir yapıttır.

Bahçesinde birçok zat medfun bulunur ve İhramcızade İsmail Hakkı Toprak Efendi (k.s.) onlar arasından belki de en bilinenidir.

Fotoğraf: Okur Yazarım

Avlusuna üç yönden girişi ve düz damı bulunan camiimiz dikdörtgen planlı kûfe tiplidir. Kubbe fikrinin henüz gelişmediği bir dönemde yapılmıştır.

Fotoğraf: Yeni Şafak

Sivas için büyük önem arz eden eserimizin avlusuna ne yazık ki 1974’te betonarme bina inşa edilerek avlu plan tertibi bozulmuştur.

Fotoğraf: Okur Yazarım

İbadet alanının kuzey-güney doğrultusundaki kıbleye (güney duvarı) dikey uzanan 11 sahnı oluşturan kesme taş örgülü 50 adet kırma ayak birbirine sivri kemerlerle bağlanmıştır. Ulu Camii, 54.70 metre x 33.70 metre iç ölçülerindedir.

Fotoğraf: fotografturk.com

Osmanlı Dönemi’ne ait 23 mezardan oluşan bir haziresi bulunmaktadır. Kutbettin Melikşah Dönemi’nde Kızılarslan bin İbrahim tarafından Kul Ahi’ye yaptırılan camiimizin 1955 yılındaki onarımı sırasında hem yapım hem onarım kitabesi bulunmuştur.

Fotoğraf: eskiturkiye.net

Bir yanıt yazın